Kastelen en grotten in de Ardennen

De Ardennen kennen een rijke geschiedenis. Dit is terug te zien in het aantal kastelen dat in de Ardennen te vinden is. Daarnaast zijn er diverse grotten in de Ardennen waar je tientallen tot honderden meters onder de grond kunt zakken. Weekend naar de Ardennen? Wij geven een aantal aanraders van kastelen en grotten in de Ardennen.

Grotten in de Ardennen

Hieronder vind je een overzicht van twee verschillende grotten vlakbij onze chalets in de Ardennen die je kunt bezoeken.

Grotten van Nichet

In Formelennes, op 400m van de Belgische grens, kun je op 30 meter diepte de 350 miljoen jaar oude Grotten van Nichet ontdekken. Dit natuurlijke, uit kalksteen uitgehouwen massief, bestaat uit verschillende ruimtes die stuk voor stuk hun eigen benaming gekregen hebben. De ruimtes zijn door gangen met elkaar verbonden en zijn verdeeld onder drie niveaus. In de grotten ligt de temperatuur op een constante van 9 graden, dus wees hierop voorbereid en voorzie warme kledij. Geniet van een waar ondergronds pareltje en laat je niet afschrikken door de vleermuizen; er zouden hier liefst tien verschillende soorten wonen!

De grotten in de Ardennen zijn op wandelafstand van onze vakantiehuizen in Beauraing en voor het publiek geopend tussen 1 april en 30 september. Rondleidingen zijn eveneens beschikbaar in het Nederlands. In Beauraing heb je bovendien ook een speciale grot, waar Maria aan vijf kinderen zou zijn verschenen. Lees in dit artikel meer over Beauraing, het Belgische pelgrimsoord.

Grotten van Nichet
Le Styx - Grotte de Han

Domein van de Grotten van Han & het Wildpark

Reis naar het midden van de aarde en laat je op 110 meter diepte betoveren door de schoonheid van de Grotten van Han. Gevormd door de rivier de Lesse, zijn ze al eeuwenlang een bron van fascinatie gevuld met indrukwekkende druipstenen en grootse zalen. Deze grotten in de Ardennen zijn meer dan enkel stalactieten en stalagmieten. Ze zijn een ervaring op zich en behoren ook niet zomaar tot één van de mooiste grotten in Europa.

Op het domein van de Grotten van Han kan je ook 250 hectare pure natuur verkennen en een bijzonder dierenrijk van maar liefst 650 diersoorten in hun natuurlijke habitat bewonderen. Het Wildpark doet mee aan tal van herintroductieprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Leer er de Europese Big 5 (bizon, wolf, bruine beer, lynx, veelvraat) in de groene natuurpracht kennen en ontdek het Wildpark te voet of met de Safari-car.

Promo: €3 korting per volwassene, €2 korting per kind op de PassHan combitickets bij boekingen via ‘In d’Ardennen’.

Meer informatie over de grotten en het wildpark vind je op de website.

Kastelen in de Ardennen

De kastelen in de Ardennen variëren van goed toegankelijke ruïnes tot aan prachtige kastelen die nog in perfecte staat verkeren en je doorheen het jaar kan bezoeken.

Kasteel en tuinen van Freÿr

In Hastière, aan de oevers van de Maas, bevindt zich de voormalige zomerresidentie van de Hertogen van Beaufort-Spontin. Het kasteel van Freÿr was aanvankelijk een renaissance-herenhuis, gebouwd op de ruïnes van een oude versterkte burcht, maar werd in de 17e-18e eeuw uitgebreid tot een sprookjesachtig kasteel met trapsgewijze tuinen.

Bewonder het harmonische interieur, ontdek hoe ettelijke generaties hier vroeger woonden en laat je verleiden door de prachtige tuinen, geïnspireerd op het werk van de tuinman Le Nôtre, die in Versailles voor Lodewijk XIV werkte. Het geklater van de fonteinen, de geur van de driehonderdjarige sinaasappelbomen en het uitzicht op de beboste hellingen en rotsen in de omgeven zullen jouw zintuigen betoveren. Het bezoeken van kastelen in de Ardennen is zeker de moeite waard, avontuur en plezier gegarandeerd!

Chateau de Freÿr
Chateau Lavaux Saint Anne

Kasteel van Lavaux Sainte-Anne

Het Kasteel van Lavaux Sainte-Anne, gelegen te Famenne, behoort tot het “Belangrijkste Erfgoed van Wallonië”. Dit majestueuze kasteel is omringd door een slotgracht, uitgerust met een ophaalbrug en bezit grote hoektorens met uivormige koepels.

Keer terug in de tijd en ontdek het belang van de natuur voor de mensheid. Het kasteel is ondergebracht in een jacht- en natuurmuseum en laat je kennismaken met de omringende wetlands.

Promo: 1+1 gratis toegang bij boekingen via ‘In d’Ardennen’ – stuur ons voor meer info

Kasteel van Vêves

Het sprookjesachtige Kasteel van Vêves uit de 13e eeuw ligt bovenop een heuvel nabij het dorp Celles en is al eeuwenlang in het bezit van de familie Beaufort. De buitenkant van het kasteel ziet er met zijn schitterende torens vrij robuust en middeleeuws uit, terwijl de binnenkant juist warm en charmant ingericht is, en over een vrij opmerkelijke galerij beschikt.

Het kasteel is geopend van april tot en met november, uitgezonderd op maandag, vrijdag en zelfs soms op zaterdagnamiddag vanwege recepties. Bij aankomst bel je aan het hek alvorens je wordt binnengelaten. Kinderen krijgen bij aankomst een prinsessenjurk of een ridderpak met zwaard en harnas, terwijl volwassenen met gids of audiogids door het kasteel rondgeleid worden. Beleef de ultieme sprookjeservaring door kastelen in de Ardennen te bezoeken.

Chateau de Vêves