De Grotten van Han bevinden zich in de Belgische Ardennen in het dorpje Han-sur-Lesse. Het is een historisch wonder dat jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Zo’n twintig procent van deze bezoekers komen uit Nederland. De grotten zijn ruim honderd jaar geleden geopend en hebben sinds die tijd meer dan 20 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Ook is het de enige attractie in België die 3 Michelin sterren heeft mogen ontvangen. In deze blog vertellen wij je meer over deze bijzondere grotten!
Hoe zijn de Grotten van Han ontstaan?
Midden in de Ardennen, zijn de grotten van Han ontstaan. De grotten strekken zich uit over een lengte van maar liefst anderhalve kilometer. Ze zijn beroemd geworden om hun kristallen formaties, stalagmieten en stalactieten. De geschiedenis is zeer rijk en gaat meer dan 100.000 jaar terug.
Maar hoe is dit historisch wonder eigenlijk ontstaan? De Grotten van Han zijn ontstaan door het erosieproces van water, of beter gezegd van de rivier de Lesse. Deze rivier drong miljoenen jaren geleden de kalkheuvel binnen en baande zich een weg door de lagen kalksteen onder de grond. Het water loste een deel van het kalksteen op waardoor er een enorm groot grottenstelsel ontstond.
Een bezoek aan de Grotten van Han
Zoals net al kort benoemd zijn de grotten sinds ruim honderd jaar te bezoeken. Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal verwachten van een uitje naar het grottenstelsel?
Vanuit het dorp kun je met een vintage tram richting de Grotten van Han. Deze reis duurt ongeveer 10 minuten. Onderweg krijg je al een mooie indruk van het domein en zie je de eerste dieren van het wildpark verschijnen. Eenmaal aangekomen kun je een stukje wandelen en afdalen richting de grotten. Hier zwerf je door zalen zoals de Wapenzaal, de Geheimzinnige en de Minaretzaal. De laatste is benoemd naar een stalagmiet van vijf meter die de gehele ruimte domineert. In de Wapenzaal kun je plaatsnemen voor een adembenemende lichtshow, ook wel Origin genoemd. Nog meer van de prachtige omgeving zien? Ga dan eens naar Gedinne!
Naast alle druipsteenformaties is de Koepelzaal ook leuk om te bekijken. Deze ruimte is 62 meter hoog en 145 meter breed.
Door de grotten van Han met een bootje
In het verleden werd je aan het einde van de tocht met een bootje naar buiten gebracht terwijl er op de achtergrond een kanonschot klonk. Het kanonschot is er nog, maar de boottocht is na bijna 100 jaar in 2009 vervangen.
Bij de uitgang van de Grotten van Han zijn twee grote loopbruggen gemaakt. Eén van de voetgangersbruggen is 28 meter lang en de ander 70 meter. Door het gebruik van de bruggen in plaats van de bootjes kunnen de grotten het hele jaar open blijven en verloopt het binnenkomen en vertrekken van bezoekers sneller.
De bootjes zijn vervangen omdat de EU met een nieuwe wetgeving kwam. De bootjes voldeden helaas niet meer aan de nieuwe normen.
Een aantal handige weetjes over de Grotten van Han
Voordat je een bezoek brengt aan de grotten, is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Wij sommen de belangrijkste weetjes voor jou op;
- Neem warme kleding mee, zelfs als de temperaturen buiten tropisch zijn. In de grotten is het gemiddeld rond de 9 graden, ook in de zomer.
- Voor mindervalide personen zijn de grotten helaas minder geschikt. Er zijn verschillende routes door de grotten, maar beide hebben 365 of 510 trappen.
- Een leuke combinatie met de Grotten van Han is een bezoek aan het aangrenzende wildpark. Deze combinatie noemen ze PassHann.
- Bij beide tochten is de lichtshow Origin inbegrepen.
- Zorg ervoor dat je vooraf aan de tour een bezoek brengt aan het toilet. In de grotten zijn er geen te vinden.
- Wil je graag je hond meenemen tijdens de tour? Dit mag alleen als zij rustig zijn en andere bezoekers niet storen.
- Er mogen foto’s gemaakt worden in de zalen, maar alleen zonder flits.
Ben je binnenkort van plan om de Grotten van Han te bezoeken, maar moet je hiervoor ver reizen? Maak er dan een weekendje Ardennen van! Via deze pagina kun je de mooiste chalets midden in de Ardennen boeken. Houd je van grotten, dan moet je zeker ook eens de grot van Beauraing bezoeken waar Maria zou zijn verschenen aan maar liefst vijf kinderen. Lees hier meer over pelgrimsoord Beauraing. Meer een waterliefhebber? Ontdek dan ook eens Lacs de l’Eau d’Heure in België!